Vaš pregledač ne podržava u potpunosti ovaj veb-sajt. Molimo Vas da ga nadogradite.

Prisutna vulkanska pretnja

Pregled

    • Planina Taranaki
    • Planina Taravera
    • Jezero Taupo

Vulkanizam stvara ekosisteme za jedinstvene vrste životinja. Pruža obilje prirodne energije, čak i gradivne oblike života. Rizik i nagrada su u harmoniji, neophodni i komplementarni. Veliku lepotu ponekad prati i velika opasnost.

Planina Taranaki

TaranakiVulkan Taranaki razara severozapadne obale Novog Zelanda. Najmanje je predvidljiv. Istraživanja pokazuju da mu je u prethodnih 9000 godina eruptirao na svakih nekoliko stotina godina.

Marta 1980. naučnici su počeli da primećuju deformacije na obronku planine St. Helens. Nastala je kvrga na severnoj strani. Ta kvrga je pukla 18. Maja i oslobodila magmu, gas, pepeo i lavu. Eksplozija je sravnila sve na svom putu i ubila sve živo u krugu od 600 km2. Dokazi pokazuju da Taranaki može da eksplodira na isti način. Zato ga stalno posmatraju i prate svaki pokret.

Na plodnom tlu ove planine, šuma je bujna i gusta. Dom je ikonične vrste Novog Zelanda, ptice kivi. Smeđi kivi sa severnog ostrva je jedina vrsta kivija gde isključivo mužjak sedi na jajima tokom inkubacije. Period inkubacije je 80 dana, što je najduže među pticama. Zato je veoma važno da imaju dovoljno hrane.

Zbog strmih litica, lava može da postigne brzinu od 100km/h.

Planina Taravera

TaraveraKod obale jezera Rotomahana, 400km od Taravakija, nalazi se planina Taravera. Roze i bele silikatne terase, nastale kod toplih vrela, bile su velika turistička atrakcija. Smatrane su osmim svetskim čudom. Godine 1886. Taravera je eruptirala i tada su delom uništene.

Nestanak terasa pokazuje brzinu kojom vulkani mogu da nam promene živote.

Ostatak je potopljen pod jezerom Rotomahana. Da bi odredili lokaciju terasa, naučnici pomoću podvodne kamere traže Grebenski vrh koji se nalazio iza tih terasa.

Naučnici veruju da su našli lokaciju roze terasa. Misle da su terase bar 60m ispod površine. Pronađene su nepoznate tvorevine na dnu, kao i hidrotermalni dimnjaci.

Jezero Taupo

Jezero TaupoPre oko 70.000 godina ovde je bila velika erupcija. Hladna voda udara u vrele vulkanske stene. Na površini voda pravi spektakularne gejzire, ključala vrela i paru koja izbija kroz fumarole (odvode). Ova geotermalna energija proizvodi deo struje Novog Zelanda. Vaikarei je druga geotermalna elektrana na svetu. Vaikarei je napravio novi ekosistem, mesečeve kratere.

U potrazi za ektremofilima (sićušne organizme), naučnici istražuju ključalo blato vrela. Ovi organizmi uglavnom žive na temperaturi 40⁰C. Pažljivo se određuju karakteristike svakog vrela: temperatura, kiselost, slanost, kao i hemijski sastav. U labaratoriji dalje istražuju ektremofile. Dalja istraživanja ekstremofila mogu da nam pomognu za izradu novih antibiotika u budućnosti, ili rešavanje problema globalnog zagrevanja.

Autor: Eleonora Josimov IV-10